"Quiero hablar de un viaje que he estado haciendo, un viaje más allá de todas las fronteras conocidas..." James Cowan: "El sueño del cartógrafo", Península, 1997.

martes, 15 de abril de 2008

La pesca s'ofega

Edu3.catEl programa "Quèquicom" analitza, des d'un punt de vista científic, el futur del sector de la pesca i parla de les mesures que s'haurien de prendre per evitar el col·lapse econòmic i la catàstrofe mediambiental.

La Unió Europea ha suspès la pesca de la tonyina vermella perquè és prop de l'extinció. Paral·lelament, la revista "Science" diu que l'any 2048 podria deixar d'arribar peix als mercats perquè s'estan exhaurint la majoria de les espècies comercials.

El reporter Pere Renom s'embarca amb un pescador artesanal de Badalona, però el resultat de la pesca és ben magre.

Ramon Franquesa, professor de la Universitat de Barcelona i autoritat mundial en bioeconomia, adverteix que el que passa a Badalona també passa a la resta del planeta: la pesca s'esgota.

Francesc Sardà i Jordi Lleonart, biòlegs de l'Institut de Ciències del Mar i de la FAO, afirmen que s'ha ultrapassat el límit del que poden suportar les poblacions marines, ja que es pesquen abans de la maduresa sexual.

Xavier Pastor, de l'organització conservacionista Oceana, denuncia l'ús d'arts de deriva i la vulneració de les lleis que comporta, sobretot, la pesca de ròssec.

Des del plató, Toni Mestres, el presentador del programa, mostra d'una manera molt visual la reducció del nombre de peixos que hi ha hagut als caladors durant els darrers anys i es pregunta si l'aqüicultura pot resoldre el problema de la sobreexplotació.

Dolors Furones, especialista en granges de peixos, explica que el problema és que el mercat demana espècies carnívores, com les orades, però per criar un quilo d'orada calen deu quilos de peix. Ara com ara, l'aqüicultura és només un complement de la pesca extractiva.

La solució passa, segons tots els experts consultats pel programa, per aplicar fortes regulacions que, encara que portin a una crisi a curt termini, han de permetre assegurar la vida als peixos i als pescadors a llarg termini.

No hay comentarios: