"Quiero hablar de un viaje que he estado haciendo, un viaje más allá de todas las fronteras conocidas..." James Cowan: "El sueño del cartógrafo", Península, 1997.

sábado, 10 de mayo de 2008

Davant l'actual sistema de creixement: decreixement

Daniel Gómez: president d'AEREN, assessor de l'ICAEN i del Consell Assessor del Desenvolupament Sostenible
Eduard Folch: membre de l'Entesa pel Decreixement

................

Què tenen en comú els objectors a la Mat, al 4art cinturó, els que rebutgen l'ampliació del port i els veïns afectats per la tercera pista de l'aeroport? Què genera la invasió urbanística de les nostres costes, redueix l'habitat del linx ibèric i es desforesta l'Amazones?

Quina és la causa de la falta d'aigua potable i el canvi climàtic? Per què es fan guerres pel petroli i pels recursos minerals?
Què passa al món ?


Podem trobar respostes si analitzem el sistema actual de creixement continu que sembla no tenir límit: a més consum energètic, més gent, mes cotxes i mes cases, per tant, mes carreteres i mes invasió urbanística. A cada vegada mes electrodomèstics, més necessitats energètiques, que comporten mes centrals i mes línies. A mes indústries, més contaminació, més deixalles, més abocaments.

Als països del nord hem aconseguit desviar part de les conseqüències visibles d'aquest creixement traslladant el problema fora. Les nostres industries més contaminants són mogudes a països on les lleis ambientals són mes laxes i es contaminen rius i aqüífers afectant a la població local. En els últims 31 anys, el nostre consum de matèries i energia s'ha multiplicat per dos. Per mantenir el nostre consum actual i ser autosuficients, Espanya hauria de tenir tres vegades el tamany actual.

Com uns drogoaddictes, utilitzem la força i els mitjans necessaris per assegurar-nos la dosi del motor bàsic del nostre creixement, el petroli. Les conseqüències d'aquesta addicció son diàriament noticia en tots els diaris.

Així doncs, el creixement econòmic es alhora la base de la nostre societat, la religió que ens promet el benestar etern i la droga que impulsa la nostra economia a realitzar actes criminals. En aquesta situació, parlar de decreixement és posar en dubte la base del nostre sistema i posar sobre la taula la seva impossibilitat a mig plaç i les seves conseqüències actuals.

No es tracta de tornar a les cavernes, sinó de fer una revisió crítica del que han suposat dos segles de industrialisme creixent. Introduir en l’economia els costos reals dels recursos naturals, relocalitzar la industria i l'agricultura, potenciar el ferrocarril de rodalies, limitar radicalment l'us dels vehicles privats, treballar menys hores i a prop d'on és viu, defensar els espais naturals, conservar la biodiversitat i prohibir els transgènics, eliminar els consum superflus i produir béns perdurables; totes aquestes són propostes concretes que acompanyen la filosofia del decreixement. Hi ha moltes més.

Pensar més a fons el decreixement passaria per construir un sistema econòmic i financer que no necessiti de créixer per mantenir-se.

A les jornades que des d'avui dimecres i fins el proper diumenge es desenvoluparan a Barcelona, professionals, investigadors/es, persones individuals i activistes de desenes de col·lectius transformadors d'arreu de Catalunya, debatran totes aquestes propostes i iniciaran la confluència per construir un gran moviment social pel decreixement a Catalunya.

Durant aquests dies, s'explicarà públicament què s'entén per decreixement i es debatrà com aplicar aquesta idea en àmbits tan importants com l'economia, l'alimentació, el transport, l'organització territorial i els recursos energètics i es decidiran els següents passos comuns per seguir teixint la xarxa d'objectors del creixement.

Avui 7 de març és un gran dia per Catalunya perquè l'Entesa pel Decreixement apareix públicament en escena.

Contacte:
tf 933907236

\n jornades@decreixement.netAquesta adreça de correu electrònica està protegida contra els robots d'spam, necessites activar Javascript per veure-la Aquesta adreça de correu electrònica està protegida contra els robots d'spam, necessites activar Javascript per veure-la
Més informació i programa de les jornades a http://www.decreixement.net


No hay comentarios: