"Quiero hablar de un viaje que he estado haciendo, un viaje más allá de todas las fronteras conocidas..." James Cowan: "El sueño del cartógrafo", Península, 1997.

sábado, 10 de mayo de 2008

Dossiers sobre decreixement

Fuente: http://decreixement.net/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=68&Itemid=160

Dossiers sobre decreixement

Dossier "Ells són els utòpics. Resum de les jornades i altres textos"

Simplicitat RadicalEl acto de pedir menos, no mas, es un acto radical, mucho mas que lo que se ha solido pensar hasta ahora. Si no me creéis, preguntados porque, después del mas impactante atentado terrorista de la historia moderna, el presidente de los Estados Unidos de América se apresura a comunicar a sus ciudadanos que si dejan de comprar habrán ganado los terroristas…”.

Arguments pel decreixement


La crisi energètica i ecològica de la nostra civilització implica una transformació inevitable del model productiu, de mobilitat, de consum, en fi, de vida. En aquesta cruïlla històrica, podem reprendre el comandament de les nostres vides, arrabassant-lo als qui han fet de l’existència un negoci exponencial, o tornar a confiar en les inquietants receptes dels déus del mercat, la tecnologia, l’espectacle i la mà dura.


Pic màxim de producció de petroli, gas i urani dintre dels pròxims vint anys. El pic del petroli es preveu imminent. El pic marca l'inici d'un inexorable procés de declinació i encariment, accelerat per l'augment constant de la demanda energètica. És a dir, precisament el pitjor que li podia passar a una globalització que multiplica els fluxos de mercaderies.
El paisatge és la percepció humana del territori, i la seva configuració esdevé l’expressió territorial del nostre metabolisme social. Per a la nova cultura del territori tots els paisatges han de ser entesos com un mirall que reflecteix la mena de relacions que la nostra societat manté amb la natura. Si no ens agraden els paisatges que tenim, hem de canviar la nostra forma de viure i conviure. (Enric Tello)


“Vivim, en efecte, en una economia de casino, en una mena de bombolla mantinguda artificialment per una fugida endavant. Es una economia de crèdit, d’anticipació. L’economia americana, a tall d’exemple, viu proximadament a tres anys vista. Es l’equilibri del ciclista, sempre s’ha de pedalarmés de pressa per poder mantenir-se, fins i tot si se sap que allò acabarà amb tu. (Serge Latouche)

L'agricultura no ha de produir només aliments i fibres; la ramaderia no ha de limitar-se a generar carn i productes lactis. Han de “produir”, per exemple, autonomia pels agricultors i ramaders, seguretat alimentaria pels consumidors; paisatges bells i diversificats per a totes i tots; protecció del sòl, la qualitat de les aigües i la biodiversitat per a les generacions futures.

Hipermobilitat sostenible?

Podemos seguir extasiados con las maravillas del progreso tecnológico que nos permiten viajar cada vez a más velocidad, pero no podemos cerrar los ojos al empeoramiento de las condiciones de vida que lleva aparejado ni a la imposibilidad de mantener, y muchos menos aumentar, la movilidad actual en el medio y largo plazo. No es ni deseable ni posible. (Elena Diaz)

No hay comentarios: