"Quiero hablar de un viaje que he estado haciendo, un viaje más allá de todas las fronteras conocidas..." James Cowan: "El sueño del cartógrafo", Península, 1997.

miércoles, 11 de febrero de 2009

Mitjans i interculturalitat




Durada: 5min.
  • Programa Tot un món
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2006
  • Àmbit Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Educació per la ciutadania text complet
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria



La multiculturalitat no ha arribat encara als mitjans de comunicació, tot i experiències com les de l'emissora de ràdio de Salt. "Tot un món" mostra diferents opinions sobre la qüestió.

"Ràdio El-Ghorba", a Ràdio Salt, combina notícies d'àmbit local amb músiques del món, sobretot marroquines. Programes com el de Mohammed Chryiaa, bilingüe i internacional, es donen sobretot en els mitjans d'àmbit local.

Actualment, la multiculturalitat no ha arribat als grans mitjans, els ciutadans estrangers no hi troben referents procedents de la immigració i no s'hi senten identificats. És per aquest motiu que molts d'ells busquen espais alternatius on expressar-se i veure's reflectits. Això comporta que la gent deixi de tenir en compte els mitjans d'aquí.

Ja fa temps que alguns periodistes i representants de diversos àmbits plantegen la necessitat de fer un lloc als professionals d'origen estranger com a pas imprescindible en la integració.

El periodista Obam Micó creu que és qüestió de temps que aquest buit de professionals estrangers que hi ha a les redaccions dels mitjans s'ompli quan la multiculturalitat arribi a les facultats de periodisme de Catalunya, però pensa que, actualment, falten noves veus en els espais d'opinió, ja que els immigrants també tenen opinions i tenen dret a expressar-les.

Per al seva banda, Ester Bernatallada, educadora social i locutora de Ràdio Salt, creu que, en general, la imatge de la immigració que ofereixen els mitjans és negativa.

No hay comentarios: