"Quiero hablar de un viaje que he estado haciendo, un viaje más allá de todas las fronteras conocidas..." James Cowan: "El sueño del cartógrafo", Península, 1997.

jueves, 12 de febrero de 2009

Vídeos que acompañan la exposición LA CIUDAD CHINA



Els films

Amb la finalitat d'incorporar el cinema d'autor a l'exposició, el CCCB, va contactar amb el realitzador Jia Zhangke amb una proposta de creació específica: es tractava d'il·lustrar amb curts de 20 minuts, a través de la mirada de joves directors xinesos, una sèrie de cinc ciutats xineses (Xi'an, Chongqing, Guangzhou, Shanghai i Suzhou) que estan representades a l'exposició.

A Zhangke se li va proposar, concretament, seleccionar a quatre directors i assignar a cadascun d'ells una de les ciutats, que van ser respectivament, Chen Tao, Peng Tao, Li Hong Qi, Han Jie i el mateix Jia Zhangke, que va retratar la ciutat de Suzhou.

Encara que cada curt tingui una entitat pròpia, la coordinació de Jia Zhangke ha fet que hi hagi un caràcter conjunt. Els visitants de l'exposició, tot i que descobriran les pel·lícules una a una de manera independent, tindran la sensació d'unitat a l'acabar el recorregut. Això també permet que les pel·lícules puguin adquirir entitat pròpia dins de l'exposició i tenir vida un cop aquesta hagi finalitzat, com ha estat el cas del curtmetratge Cry me a river, del mateix Jia Zhangke, que va ser escollit per participar al Festival de Venècia 2008 fora de concurs.


Cry Me a River (Plora'm un riu)
Realització: Jia Zhangke, 2008
Durada: 19'
© Xstream Pictures / CCCB / Cité de l'Architecture et du Patrimoine

Una ciutat ancestral; a través del seu magnífic jardí botànic i els seus canals ramificats, podem observar pistes o traces de la seva cultura antiga. Dos parelles d'homes i de dones, que van ser amants, es retroben un any després. L'esperit de la joventut d'abans encara es pot percebre en les seves converses.

Un curtmetratge produït pel CCCB i seleccionat a la 65a edició del Festival de Venècia (2008).

fotograma Cry Me a River

Veure video:

Outside Xi'an (Als afores de Xi'an)

Realització: Chen Tao, 2008
Durada: 21'
© Xstream Pictures / CCCB / Cité de l'Architecture et du Patrimoine

Xi'an és una ciutat industrial relativament tancada, però els seus habitants comencen a canviar sota l'impuls del creixement econòmic de la Xina. La pel·lícula ens presenta un jove enfonsat en l'amor, la família i el treball, posant l'accent sobre els seus sentiments més secrets, les seves reaccions i les seves eleccions davant els canvis del món exterior.


fotograma

veure vídeo



Wait (L'espera)

Realització: Peng Tao, 2008
Durada: 24'
© Xstream Pictures / CCCB / Cité de l'Architecture et du Patrimoine

Sota el cel fosc de Chongqing, hi ha soroll i multituds caòtiques a tota la ciutat. En aquest indret, que compta amb el volum més gran d'exportació de mà d'obra de la Xina i que acull la capital econòmica de la conca superior del Iang-Tsé, les persones es desplacen interminablement d'un lloc a un altre. D'on vénen i on aniran després? Això no interessa ningú. Tot el que els queda és la seva fe i la seva esperança.


Fotograma

Veure vídeo



New Year
(Any Nou)
Realització: Li Hongqi, 2008
Durada: 17'
© Xstream Pictures / CCCB / Cité de l'Architecture et du Patrimoine

Canton, situat en la zona subtropical, té una vitalitat molt superior a la de les ciutats del Nord. Fenòmens de massa es desenvolupen ràpidament i també ho podreixen amb la mateixa rapidesa, com si la ciutat actués com un enorme fermentador. L'elecció, en aquest marc, del tema Happy New Year, juntament amb la narració, és molt apropiat.


Fotograma

Veure vídeo

Being & Nothingness (L'Ésser i el No-res)
Realització: Han Jie, 2008
Durada: 23'
© Xstream Pictures / CCCB / Cité de l'Architecture et du Patrimoine

Xangai, l'excés de desigs esdevé el mateix cos viu de la megalòpoli. Massa joves hi viuen lluny de les seves llars i, atrets pel seu encant, intenten descobrir el que desitgen d'aquesta metròpoli estimada i sexy. La ciutat es transforma en una efervescència de somnis d'aquestes persones. El llit és un element pràctic i essencial en les nostres vides.

Fotograma

Veure vídeo

No hay comentarios: