"Quiero hablar de un viaje que he estado haciendo, un viaje más allá de todas las fronteras conocidas..." James Cowan: "El sueño del cartógrafo", Península, 1997.

sábado, 27 de octubre de 2007

LECTURAS SOBRE LA MONTAÑA EN CASTELLANO Y CATALÁN

«La vista cap al nord era d’un contrast total: cents de milles d’alt i àrid altiplà tibetà, suavitzat ara per un vel de núvols, introduïen a un escenari de delicada bellesa. A l’oest, l'Himalaia s'estenia centenars de milles. en una amalgama de pics, glaceres i valls.»

Edmund Hillary: Mi camino al Everest

«Lo Canigó es una magnolia immensa que en un rebrot del Pirineu se bada; per abelles té fades que la volten, per papallons los cisnes i les aligues.»

Jacint Verdaguer: Canigó

«Oh, si poguéssim veure les muntanyes! Com les muntanyes no hi ha res al món!»

Josep M. de Sagarra: El mal caçador


MUNTANYES DEL MÓN. MONTAÑAS DEL MUNDO

Bonatti, Walter. Muñtanyes d'una vida. Barcelona: Proa, 2000.
L'autor, alpinista llegendari i polemista nat, ens dona un testimoni extraordinàriament viu de les seves aventures ais Alps, l’Himàlaia i a les serralades americanes.
Buscaini, Ciño. Patagonia. Tierra mágica para viajeros y alpinistas. Madrid: Desnivel, 2000.
Hattingh, Carth. Grandes ascensiones del mundo. Barcelona: Blume, 1999.
Messner, Reinhold. En los límites de la tierra: desafios alpinos en el Himalaya y Karakorum. Madrid: Tutor, 1991.
Montañismo, la libertad de las cimas. Madrid: Desnivel, 2000.
Pujante i Conesa. Catalunya ais set cims del món. La primera ascensió a les muntanyes mes altes de tots els continents. Barcelona: Zendrera Zariquiey, 1996.
Pujante i Conesa. En busca del séptimo cielo. Barcelona: Sirpus, 1999.
Rébuffat, Gastón. Estrelles i tempestats: sis cares nord. Barcelona: Centre Excursionista de Catalunya, 1982. Experiències de l'autor en escalades pel Cerví, l'Eiger, el Montblanc...
Valles, Caries. Lo realitat d'un somni. Argentona: l'Aixernador, 1992. Aquest alpinista cátala ens narra tot tipus d’experiències a muntanya, des de l'Everest fins al Makalu.

HIMALAIA. HIMALAYA

Blanch, Conrad. Hem fet el cim. Barcelona: Edicions 62, 1986.
Crònica de la primera expedició catalana que conquerí l'Everest.
Herzog, Maurice. Grandes aventuras del Himalaya: Annapurna, Nanga Parbat, Chogorí-K2. Barcelona: RM, 1982. Les peripècies per a la conquesta dels grans cims de l’Himàlaia.
Hillary, Edmund. Mi camino al Everest. Madrid: Desnivel, 2000.
El mític Hillary juntament amb el xerpa Tensing aconseguien, l'any 1953, per primera vegada, el cim de l'Everest.
Messner, Reinhold. Annapurna: 50 años de expediciones a la zona de la muerte. Madrid: Desnivel, 2000. Crónica de les ascencions a l’Annapurna, el primer 8.000 conquerit. Repassa les diferents expedicions, des de 1950 fins a 2000.
Messner, Reinhold. Everest en solitario: el horizonte cristalino: al techo del mundo por el Tibet. Barcelona: Martínez Roca, 1982.
Messner, Reinhold. Solo: La primera ascensión en solitario al Nanga Parbat. Barcelona: RM, 1980.
L'alpinista mes famós de tots els temps ens explica les seves vivéncies durant l'ascensió al Nanga Parbat.
Pons, Jordi. Annapurna Este: un 8.000 virgen. Barcelona: Juventud, 1999. Aquest alpinista cátala, un dels mes coneguts divulgadors de l'esperit muntanyenc, ens explica una expedició a l'Annapurna.
Pujante i Conesa. Drecera cap al Nirvana: pelegrins al K2. Tremp: Carsineu, 2000.
San Sebastián, Juanjo. Cuando la luna cambie: historia de una expedición al Karakorum. Madrid: Desnivel, 2000.


ELS ALPS. LOS ALPES

Coedeke, Richard. Cuatromiles de los Alpes por rutas normales, Madrid: Desnivel, 1999. Tota la informado per pujar ais Alps.
Grossen, Hans. Los Alpes suizos: el Oberland Bemés: las 100 mejores ascensiones y excursiones. Barcelona: Martínez Roca, 1985.
Muñoz Cidad, Cándido. El tour del Mont Blanc: la vuelta al macizo en nueve etapas. Madrid: Desnivel, 2001. Guia práctica amb informado exhaustiva per fer trekking peí massís del Mont Blanc.
Rébuffat, Gastón. El macizo del Mont Blanc: las too mejores ascensiones. Barcelona: RM, 1976. L'autor ens fa de guia per cent pies del massís del Mont Blanc. La majoria de travesses descrites son vies d'escalada

MUNTANYES CATALANES. MONTAÑAS DE CATALUÑA

Alejos, Luis. Los 3.000 m. de los Pirineos. Bilbo: Sua, 2000.
Ángulo, Miguel. Piríneus: 1.000 ascensions. Donostia: Elkarlanean, 2000. 6 volums.
Guia completa i extensa d'itineraris per tot el Pirineu. Va des d'Hendaia fins al cap de Creus. Cada volum agafa una part deis Pirineus.
Audoubert, Louis. La gran travessa pels Piríneus. Barcelona: Joventut, 1995. Un recorregut de punta a punta que arriba fins al mar.
Audoubert, Louis. Llacs dels Piríneus. Barcelona: Joventut, 1992.
Bellefon, Patrice de. Los Pirineos: las too mejores ascensiones y excursiones. Barcelona: Martínez Roca, 1986. Tria de cent pies pirinencs, amb la descripció de l'itinerari i el valor afegit deis comentaris d'aquest alpinista.
Buyse, Jean. Los tresmiles del Pirineo. Barcelona: Martínez Roca, 1997. Aproximado ais cims mes alts del Pirineu a partir de l'estudi geológic, botánic, zoológic, antropológic...
Embodas, Jordi. Refugis de Catalunya. Barcelona: Unió Excursionista de Catalunya, 2001. Fitxes amb informació deis diferents refugis de Catalunya.
Escudier, Jean. L'Aneto i els seus homes: la Maladeta. Barcelona: Pórtic, 2001.
García Picazo, Antonio. Los más bellas ascensiones. Barcelona: Martínez Roca, 1990. Les 53 ascensions preferides d'aquest alpinista.
Martínez Embid, Alberto. Monte perdido: historia y mitos del gigante pirenaico. Madrid: Desnivel, 2001.
Martínez Hernández, José. Los techos de España. Madrid: Desnivel, 2001.
Verón, Georges. Travessia peí Pirineu: de l'Atlántic a la Mediterránia. Barcelona: Mont-blanc, 1995. Guia detallada per travessar el Pirineu: de la platja d'Hendaia a Banyuls en 43 etapes.

FUENTE: xarxa de Biblioteques www.diba.es/biblioteques

No hay comentarios: